Tom Coronel klaar voor start WTCC-seizoen

Ruim een maand voor de start van het seizoen in het FIA WK Toerwagens (WTCC) op 20 maart in de Braziliaanse stad Curitiba, is coureur Tom Coronel klaar voor de eerste race. Na een uitgebreide tweedaagse test met de nieuwe BMW 320 TC van het Italiaanse team ROAL Motorsport verklaarde de Nederlandse coureur nauwelijks te kunnen wachten op de seizoensstart.


“Alles klikt. De nieuwe 1.6-liter turbo benzinemotor pakt geweldig op en beschikt over een hoog vermogen,” vertelt de 38-jarige coureur uit Eemnes. Hij is enthousiast over de eerste test die hij met zijn nieuwe bolide op het circuit van Vallelunga nabij Rome voltooide. “Het is een superprofessioneel team, waarmee je als coureur goed kunt samenwerken. In totaal hebben wij 55 ronden gereden en daarmee heel veel data verzameld. Voor mijzelf was het een goede kennismaking met de nieuwe auto. Door het andere karakter van deze turbomotor en natuurlijk de achterwielaandrijving moest ik mijn rijstijl wel wat aanpassen. Op momenten dat de turbo er bij komt merk je dat direct in het vermogen. Vaak kwam ik in een fraaie drift uit de bocht. Dat is wel iets waar we in de races een beetje voorzichtig mee moeten zijn, want het kost je natuurlijk het nodige rubber van je banden.”

Onder leiding van teammanagers en oud-coureurs Roberto Ravaglia en Umberto Grano zal ROAL Motorsport komend seizoen de BMW van Tom Coronel inzetten. “Ik ben echt onder de indruk van de eerste kennismaking met het team. Roberto en Umberto snappen precies waar je als coureur op let en instrueren het team daar ook op. Dat werkt prima, omdat ik mij volledig kan richten op de juiste afstelling van de auto,” vervolgt Coronel.

Roberto Ravaglia, die in 1987 zelf met BMW het Wereldkampioenschap Toerwagens won, was eveneens tevreden met het testverloop. “Het was de eerste test met de nieuwe auto en de nieuwe coureur. Daarom was ons belangrijkste doel een goede verstandhouding tussen Tom en het team op te bouwen. Tom Coronel was als rijder de beste keuze die we konden maken. Ik ken hem sinds zijn eerste toerwagenrace, in 1991 of 1992, toen we samen een BMW M3 in Pergusa deelden. Ik waardeer hem, omdat hij een professionele en erg snelle rijder is, maar tegelijkertijd is hij ook in staat, zich aan te passen aan het team, in plaats van het team te vragen, zich aan hem aan te passen.”

Op basis van de eerste kennismaking heeft Tom Coronel alle vertrouwen in het komende seizoen. “Het moet mogelijk zijn om in deze combinatie meerdere podiumplaatsen te pakken. Toegegeven, het zal niet makkelijk zijn, maar de potentie is er! Laat die eerste race maar komen,” lacht hij.