SCHOKDEMPER SETTINGEN

Iedere schokdemper, setting, lengte en veren worden per klant berekend aan de hand van de informatie die verstrekt worden.
Indien het een auto betreft ontvangen wij graag de volgende gegevens:

  • Exact type auto?
  • Gepland gebruik van de auto (straat, trackday, race, rally enz. of een combinatie)
  • Maat en type band die gebruikt wordt (straat, semi slick, full slick, rally enz.)
  • Alle eventuele veranderingen aan de auto die invloed kunnen hebben op het rijgedrag

Hier onder een aantal voorbeelden van settingen:

FAST STREET / OCCASIONAL TRACKDAY

Dit is een suspension upgrade van de standaard onderdelen naar de sportievere kant. Dagelijks comfort en het minimaliseren van trillingen en geluidsniveaus zijn net zo belangrijk als de “handling” van de auto. Geoptimaliseerd rondom de openbare wegen en/of daar buiten.

TRACKDAY / BUMPY RACE CIRCUIT / NORDSCHLEIFE

Dit is een vering om te racen op vlakke en oneffen circuits. Het is mogelijk om naar het circuit te rijden en weer naar huis. De rijhoogte is voldoende om op de openbare weg te rijden. Rondetijden en controleerbaarheid van de auto is belangrijker dan comfort.

FULL-RACE

Stuggere vering, ontworpen om te gebruiken in combinatie met slicks en rolkooien. Geoptimaliseerd op rondetijd en maximale performance.

RALLY TARMAC EN GRAVEL

Tarmac rally heeft een “hardere’ set up t.o.v. gravel rally deze is “zachter” en heeft bijvoorbeeld meer veer-weg en een andere rijhoogte.

OFF-ROAD

Afhankelijk van de ondergrond waarop gereden gaat worden, wordt er gezocht naar een “zachte” setting om zo veel mogelijk tractie te creëren. Daarbij wordt er uiteraard voor gezorgd dat de auto niet te veel beweegt. De roll, pitch en/of squad worden volledig gecontroleerd door de schokdemper in combinatie met de veren.

CROSS

Ook hier hebben wij voor de verschillende ondergronden verschillende settingen. Uiteraard kan er ook voor een gemengde setting gekozen worden. Bij de cross ligt de nadruk ook op tractie en grip in de bochten.

OVAL

Wij hebben veel ervaring in ovalracing. Bij de ovalracing wordt er gereden met een asymmetrische set-up qua schokdempers en veren. De gewichtsverdeling van de auto is op de oval een belangrijke factor en vraagt om maatwerk voor de veer-demping combinatie.

MAC PHERSON XL

De XL versie van de 1K2 schokdemper (ook schroefset genoemd) of de 4-Weg schokdemper van Intrax. De super sterke versie van de nu al indrukwekkende ‘normal’ onderste-boven constructie.

Een MacPherson veerpoot moet naast de verticale krachten van het wiel, ook de zijwaartse krachten verwerken. Vanwege de omgekeerde constructie is dit bij Intrax altijd van toepassing (op verzoek is de klassieke opzet ook mogelijk). De installatiestijfheid in het systeem is sterk verminderd (wat minder flex betekent). Intrax gebruikt een ø 40 mm (RSA) of een ø 45 mm (1K2 en 4-way) ondersteboven inzetstuk.

In het geval van extreme krachten biedt Intrax de XL-versie. Deze is uitgerust met een ondersteboven (upside down) inzetstuk van maar liefst ø 52mm. Dit lijkt overdreven, maar het heeft zichzelf al vele malen bewezen. Bestuurders kregen nog meer vertrouwen in de auto en vonden het nog beter/directer rijden. Onze suspension ingenieurs zien de voordelen van de extra stijfheid van de XL-versie terug in hun datalogging.

Het is goed om te weten dat: door de grotere diameter van het inzetstuk van de XL uitvoering (ø 52mm) ook veren met een grotere binnendiameter nodig zijn. En kan dus niet direct op elke MacPherson wielophanging worden toegepast.

Vragen over welke setting het beste past bij jouw auto, gebruik en gewenste wegligging? Of over een van bovengenoemde settings? Neem contact met ons op, wij adviseren je graag.