Podium voor Tom Coronel in WTCC Spa Francorchamps

Spa-Francorchamps, 22 juni 2014 – Het zeven kilometer lange circuit van Spa-Francorchamps ziet Tom Coronel, na het wegvallen van Zandvoort op de FIA WTCC-kalender, als zijn thuisbaan. Traditiegetrouw maken vele fans de reis naar de Belgische Ardennen om hun held daar aan het werk te zien. Tom Coronel stelde hen niet teleur. De trainingen eindigden voor de Chevrolet Cruze-coureur van ROAL Motorsport met een achtste plek. Wat in de omgekeerde startvolgorde voor de tweede race een derde startpositie betekende. Na een goede start schoof de 42-jarige coureur uit Eemnes tijdens zijn eerste raceoptreden aanvankelijk een en later drie plaatsen op. Op de finishlijn passeerde de Nederlander in zijn wit-blauwe Cruze nog net de Honda van Tiago Monteiro. Bij het tweede race-optreden op de heuvelachtige racepiste kwam Coronel sterk uit de startblokken en pakte vrijwel direct de leiding. Tot ongeveer halverwege de race wist hij die positie te behouden, maar moest capituleren tegen de overmacht van de fabrieks-Citroëns. Uiteindelijk eindigden Lopez en Muller voor de Nederlander, die de Honda van Monteiro en de derde Citroën met Loeb achter het stuur voor wist te blijven. De tweede FIA WTCC podiumplaats van dit seizoen voor Tom (dit keer samen met zoon Rocco) was een feit. Op één punt na staat hij nu op 100 WK-punten en bezet de zesde positie in de titelstrijd.

Tom -zoon

Na afloop verklaarde Tom Coronel: “Uiteindelijk is het een prachtig weekend geworden, maar daar zag het niet naar uit. In de vrije trainingen op vrijdag ging het helemaal niet goed. Ik gebruikte nog geen nieuwe banden, maar kreeg ook geen swing in de auto. Ik lag geloof ik dertiende. Dus in overleg met mijn engineer die avond alles omgegooid en de auto volledig anders afgesteld. In de vrije training wel twee nieuwe voorbanden gebruikt, maar nog steeds ging het niet lekker. Aan de kwalificatie ben ik begonnen met vier nieuwe banden en dat bleek een juiste keuze. De auto was veel meer in balans en ik kon goed meedoen. Je begrijpt dat ik ook in een keer een stuk blijer was. Na de kwalificatie had ik nog zes nieuwe banden over. Daarvan heb ik er twee in de eerste race gebruikt. De vier andere banden waren voor race twee. In de eerste race ging de start redelijk en was het lang en heftig duwen en trekken met de Honda’s. Tot voorbij Eau Rouge met zijn drieën bij elkaar en ik zat richting Le Combe klem en moet dus wel met twee wielen door het gras. Een flinke strijd gehad met Morbidelli en Monteiro. Daarbij wel mijn banden gespaard om in de laatste ronde nog een keer toe te kunnen slaan. Dat lukte net voor de streep, waardoor ik met een superklein verschil toch nog vijfde werd. Achter Morbidelli maar voor Monteiro. Verder geen schade aan de auto, dus klaar voor race twee. Die begon ik op vier nieuwe banden en ik wist dat ik die in de eerste drie tot vier ronden maximaal moest benutten. Dat lukte. Ik kwam bij de start goed weg en had al snel de leiding in handen. Daarna alleen maar aan het pushen gegaan om zoveel mogelijk voorsprong te pakken. Die liep op tot meer dan twee seconden en het ging goed tot de eerste Citroën snel dichterbij kwam. Tot dan had ik geen fout gemaakt en wilde dat zo houden. Maar ik wilde de leiding ook niet zomaar cadeau doen. Achteraf heb ik daar misschien wel wat te veel tijd verloren, waardoor Muller ook snel dichterbij kwam. Die Citroën-mannen hebben zoveel meer snelheid, daar valt niet tegen te strijden. Dus heb ik Muller makkelijk laten passeren en mij gefocust op die derde plaats. Dat lukte en daarmee werd dit toch een superrace met een superresultaat, veel WK-punten en alleen maar tevreden gezichten. Dit was echt het maximaal haalbare en ik ben blij dat ik dit aan de vele fans hier heb kunnen laten zien. Goed gereden, geen fouten gemaakt en de auto kan nu komende dinsdag in topconditie de container in voor de volgende race in Argentinië.”

Uitslag Race 1: 1. Yvan Muller 9 ronden in 22:09.364; 2. José Maria Lopez op 3.689; 3. Sébastien Loeb op 4.318 (allen Citroën Racing C-Elysee); 4. Gianni Morbidelli (Chevrolet RML Cruze TC1) op 21.125; 5. Tom Coronel (ROAL Motorsport Chevrolet Cruze) op 21.998 en 6. Tiago Monteiro op 22.071 (Honda Civic WTCC).

Uitslag Race 2: 1. José Maria Lopez 9 ronden 22:16.645; 2. Yvan Muller op 3.097 (beiden Citroën Racing C-Elysee); 3.Tom Coronel (ROAL Motorsport Chevrolet Cruze) op 8.409; 4. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) op 8.912; 5. Sebastien Loeb op 9.060 (Citroen Racing C-Elysee) en 6. Gianni Morbidelli (Chevrolet RML Cruze) op 16.851.

Stand na 14 races: 1. José Maria Lopez 255 punten; 2. Yvan Muller 216; 3. Sébastien Loeb 190; 4. Tiago Monteiro 125; 5. Gabriele Tarquini 105 en 6. Tom Coronel 99.