Jeffrey Rademaker scoort maximaal bij debuut nieuwe Suzuki Swift Sport

480_swiftcup_paasraces

Jeffrey Rademaker heeft onder zeer moeilijke omstandigheden op Circuit Park Zandvoort een dubbelslag geslagen door tijdens de traditionele Paasraces beide wedstrijden in de Formido Swift Cup op zijn naam te schrijven. Kim van den Berg zag een sterk optreden beloond met twee keer een tweede plaats, terwijl de pas 16-jarige debutant Tommy van Erp met twee derde plaatsen meteen tot het podium wist door te dringen.

Er werd al lang naar uitgekeken, maar tijdens de Paasraces was het dan zover, het debuut van de nieuwe Suzuki Swift Sport als de Cup-racer in de Formido Swift Cup. Met nog iets meer pk’s en een nog betere wegligging waren de verwachtingen hooggespannen. De rijders stelden het met ruim 19.000 toeschouwers massaal opgekomen publiek met twee aantrekkelijke voorstellingen niet teleur, maar kregen door de natte baan wel uiterst lastige omstandigheden voorgeschoteld. Dé opstapklasse voor jong autosporttalent deed met de pas 16-jarige Tommy van Erp op het podium zijn naam weer alle eer aan.

Ervaring
Bij de eerste Formido Swift Cup wedstrijd was de baan al vochtig en daarin werd meteen duidelijk dat enige ervaring dan een groot voordeel is. Na een fraaie strijd aan kop passeerde de buiten mededinging meerijdende gastrijder Allard Kalff als eerste de finishlijn. Op zijn bumper volgde tweedejaars Swift-coureur Jeffrey Rademaker die daarmee de volle punten voor het kampioenschap opstreek. Na een foutloos gereden race legde Kim van den Berg beslag op plaats twee. De pas 16-jarige debutant Tommy van Erp maakte met een derde plaats duidelijk waarom hij de titel KNAF Talent First-rijder meer dan verdient.

Fraaie reflex
In de tweede race over twaalf ronden leek Rademaker routinier Kalff wel achter zich te kunnen houden. In één van de snelste bochten van het circuit gleed zijn auto op het natte asfalt plotseling weg en hoewel Rademaker zijn Swift met een schitterende reflex wist op te vangen, moest hij toch toezien hoe ‘racende reporter’ Kalff hem passeerde. In de strijd achter Rademaker rekende Van den Berg af met Van Erp waardoor dezelfde rijders als in race één op het podium mochten plaatsnemen. Sterke prestaties waren er ook voor de debutanten Stefan Beelen en Gerard de Nooij die twee keer beslag legden op de plaatsen vier en vijf.

Uitslagen Paarraces, 9 april 2012, Circuit Park Zandvoort:

Race 1: (Allard Kalff (Race Planet Team Bleekemolen) 12 ronden in 27.50.965), 1. Jeffrey Rademaker (Coronel Racing) op 0.358, 2. Kim van den Berg (Harders Plaza Racing) op 3.821, 3. Tommy van Erp (Coronel Racing) op 27.571, 4. Stefan Beelen (Coronel Racing) op 32.972, 5. Gerard de Nooij (Team Bleekemolen / Racing Team Welzorg) op 37.751, 6. Jos Veldboer (Dekker Autosport) op 42.215, 7. Alain Mossinkoff (Coronel Racing) op 53.603, 8. Jörg Obluda (Adriano sports) op 1.19.448. Niet geklasseerd: Liesette Braams (Las Moras Racing Team). Snelste ronde: Jeffrey Rademaker in 2.16.235.

Race 2: (Allard Kalff (Race Planet Team Bleekemolen) 12 ronden in 28.04.784), 1. Jeffrey Rademaker (Coronel Racing) op 1.093, 2. Kim van den Berg (Harders Plaza Racing) op 46.321, 3. Tommy van Erp (Coronel Racing) op 52.671, 4. Stefan Beelen (Coronel Racing) op 1.07.364, 5. Gerard de Nooij (Team Bleekemolen / Racing Team Welzorg) op 1.29.973, 6. Alain Mossinkoff (Coronel Racing) op 1.32.599, 7. Jörg Obluda (Adriano sports) op 1.33.510, 8. Jos Veldboer (Dekker Autosport) op 1.38.947, 9. Liesette Braams (Las Moras Racing Team) op 1.59.368. Snelste ronde: Jeffrey Rademaker in 2.17.613.

Stand na 2 races:
1. Jeffrey Rademaker 44 punten, 2. Kim van den Berg 34, 3. Tommy van Erp 30, 4. Stefan Beelen 26, 5. Gerard de Nooij 22, 6. Alain Mossinkoff 19, 7.Jos Veldboer 18, 8. Jörg Obluda 17, 9. Liesette Braams 7.

Veel punten

Routinier Kalff stak zijn bewondering voor Rademaker niet onder stoelen of banken. “Eigenlijk liep ik alleen maar bij hem weg als hij een foutje maakte, maar
dat waren er niet veel. Jeffrey reed erg sterk.” Tevreden was Rademaker met zijn klasseringen en kostbare punten voor het kampioenschap. “Het was ontzettend zwaar. Eerst was het zoeken naar de juiste regenlijnen, maar eenmaal achter Allard kon ik mooi afkijken en heb toen ontzettend veel geleerd. Met de punten ben ik natuurlijk heel tevreden.” Van den Berg kende met twee keer een tweede plaats een uitstekende seizoensstart. “De omstandigheden waren erg lastig en om veel punten te scoren heb ik, zeker toen er achter me een gat viel, redelijk op safe gereden.” Dolblij was Van Erp. “Dit is ver boven verwachting. Het was zeker in het begin zoeken naar grip maar daarna had ik een goed tempo. Ik ben supertevreden”, was de terechte constatering van de pas 16-jarige debutant.

Volgende voorstelling

De volgende twee wedstrijden in de Formido Swift Cup worden verreden tijdens de Pinksterraces die voor 26 tot en met 28 mei op Circuit Park Zandvoort op het programma staan.