Dutch Radical: Dubbel succes voor Tim van Gog tijdens Paasraces op Circuit Park Zandvoort

480_radicals_paas

Tim van Gog is de grote winnaar geworden van de eerste twee wedstrijden om het zwaarbevochten Dutch Radical Championship. Tijdens de met 19.000 toeschouwers weer drukbezochte Paasraces op Circuit Park Zandvoort boekte de coureur van Coronel Racing in de eerste wedstrijd na een fraaie strijd een dik verdiende zege. In de tweede wedstrijd zag Van Gog een spectaculaire inhaalrace beloond met plaats twee, achter de Oostenrijker Willy Gruber. In de Radical Promo Cup deed Co Koppejan met een zege en een derde plaats goede zaken voor de titelstrijd.

480_koppejan_1982

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Bart Buijs, Klaas Norg en Co van der Gragt

De Paasraces op Circuit Park Zandvoort vormen traditioneel de aftrap van het Nederlandse autosportseizoen. Voor het Dutch Radical Championship, de snelste raceklasse binnen het Dutch Power Pack, stonden er twee wedstrijden over vijftig minuten op het programma en daarbij schotelden de razendsnelle en spectaculaire 260 pk sterke Radicals SR3-RS het publiek een tweetal fraaie races voor waarbij op het scherpst van de snede werd gestreden.

Viertal strijdt om de kop
Bij de start van de eerste race wist de van pole position vertrokken Marth de Graaf zijn koppositie te behouden en de aanval van zijn Coronel Racing-teamgenoot Tim van Gog, Donald Molenaar en de Tsjech Radek Bares af te slaan. Vervolgens ontspon zich een fraaie strijd waarbij de topdrie, bestaande uit De Graaf, Van Gog en Molenaar vele ronden lang met minder dan een seconde onderlinge afstand de finishlijn passeerde.

480_de_graaf_kop_1045

Na de verplichte pitstop zag De Graaf zijn kleine voorsprong op Van Gog als sneeuw voor de zon verdwijnen, waarbij de laatste zelfs met een fraaie actie de koppositie kon overnemen. In deze strijd moest debutant Niek van Sambeek, die het stuur had overgenomen van Molenaar, langzaam afhaken. De Graaf volgde zijn Coronel Racing-teamgenoot als een schaduw, om toe te kunnen slaan zodra deze een foutje zou maken. Met nog minder dan vijf minuten op de klok viel De Graaf echter uit met een probleem. Daarmee was de eerste zege voor Van Gog veilig. Van Sambeek kreeg zo de tweede plaats in handen, al moest de debutant zich nog wel de na een fraaie inhaalrace aandringende Co Koppejan van het lijf houden. Met zijn derde plaats algemeen pakte Koppejan de winst in de Promo Cup. Wim van Genderen en Thomas Kolinger sr./jr. legden daarin beslag op de plaatsen twee en drie.

480_duel_zaterdag_3470

Dolblij
Voor Van Gog kwam zijn zege als een aangename verrassing. “Mijn start was niet zo goed en vervolgens kwam Donald Molenaar me ook nog voorbij. Na de pitstop kon ik het gaatje richting Marth echter snel dicht rijden en hem passeren. Opeens was hij echter weg uit mijn spiegel. Ik heb de hele winter niet gereden en dan is dit een mooi resultaat”, aldus een blije Van Gog.

480_van_sambeek_3498

Ook Van Sambeek kon zijn geluk niet op. “Mijn allereerste race ooit en meteen op het podium! Ik heb mijn rondetijden steeds verbeterd en kon zo onze tweede plaats behouden.”

480_spin_spin_gog_0956

Inhaalrace
De tweede race op paasmaandag werd verreden op een steeds natter wordende baan. Direct na de start liet de van pole position vertrokken Van Gog zich verrassen door de listige omstandigheden en spinde in de Tarzanbocht. Aan kop wist De Graaf een gat te slaan richting zijn achtervolgers Henk Thuis en Willy Gruber. Omdat de baan inmiddels drijfnat was, kozen de meeste rijders ervoor om tijdens de verplichte pitstop over te schakelen op regenbanden. Zo niet Gruber die bleef doorrijden op slicks en door zijn kortere pitstop de leiding in handen kreeg. Groter verliezer was De Graaf die bij zijn stop veel tijd had verloren en achter de leidende Gruber, de na een prachtige inhaalrace sterk teruggekomen Van Gog en Karline Stala, die het stuur had overgenomen van Thuis, genoegen moest nemen met plaats vier. Op zijn regenbanden maakte Van Gog tien seconden per ronde goed op Gruber, maar zag zijn inhaaljacht beëindigd toen Stala bij het opkomen van het rechte stuk van de baan gleed en voor een vroegtijdig einde van de race zorgde. Omdat bij ‘code rood’ de volgorde geldt van de voorlaatste doorkomst, kregen Thuis en Stala achter winnaar Gruber en runner-up Van Gog toch nog de derde positie toebedeeld.

480_gruber_4328

Met zijn zege pakte Gruber ook de winst in de Promo Cup, voor Joost van den Akker en Co Koppejan.

480_podium_1_1150

Uitslag race 1 Dutch Radical Championship
1. Tim van Gog (Coronel Racing), 29 ronden in 51.34.985
2. Niek van Sambeek/Donald Molenaar (Intrax Racing) +1.10.653
3. Co Koppejan (Auto Koppejan) +1.13.898
4. Wim van Genderen (Intrax Racing) +1 ronde
5. Ivo Ragan (Radical Czech) +1 ronde
6. Henk Thuis/Karline Stala (Intrax Racing) +1 ronde
7. Thomas Kolinger sr + jr. (Radical Czech) +1 ronde
8. Wilbert GroenewoudMark van der Snel (F.G. Radical Racing) +1 ronde
9. Joost van den Akker (Intrax Racing) +2 ronden
10. Thierry Kohler (Kohler Sport) +2 ronden
11. Marth de Graaf (Coronel Racing) +3 ronden

Snelste ronde: Marth de Graaf: 1.41.661

Niet geklassificeerd (minder dan 75%):
Willy Gruber (Zengo Motorsport) +10 ronden
Radek Bares (Radical Czech) +18 ronden

Uitslag race 2 Dutch Radical Cup
Kruidvat Gillette Paasraces, Circuit Park Zandvoort, maandag 9 april 2012
1. Willy Gruber (Zengo Motorsport), 17 ronden
2. Tim van Gog (Coronel Racing) + 26.061
3. Henk Thuis / Karline Stala (Baltic Racing) + 1:10.056
4. Marth de Graaf (Coronel Racing) + 1:10.681
5. Joost van den Akker (Intrax Racing) + 1:39.750
6. Co Koppejan (Auto Koppejan) + 1:50.643
7. Ivo Ragan (Radical Czech) + 1 ronde
8. Wim van Genderen (Intrax Racing) + 1 ronde
9. Thomas Kolinger sr. (Radical Czech) + 3 ronden
DNF Niek van Sambeek / Donald Molenaar (Intrax Racing) + 5 ronden
DNF Thierry Köhler (Köhler Sport) + 5 ronden
DNF Radek Bares (Radical Czech) + 6 ronden
DNF Wilbert Groenewoud (F.G. Radical Racing) + 17 ronden