henk thuis wint autorace

HENK THUIS SLUIT SEIZOEN IN STIJL AF

KAMPIOEN DUTCH SUPERCAR CHALLENGE SS1 2008
Het publiek, dat ondanks de regen toch in grote getale naar het TT-circuit van Assen was gekomen kregen waar voor hun geld. In de Supersport I-divisie won Henk Thuis ondanks zijn 45 seconden straftijd wederom, voor Richard van den Berg en Jochen Habets.

In de Supersport I-divisie was het, evenals tijdens de A1GP op Zandvoort, André de Vries die zijn regenkunsten vertoonde. Als derde in zijn divisie gestart rukte hij al in de eerste ronde op naar de koppositie. Henk Thuis kon echter met zijn Porsche 997 GT3 goed volgen. De grootste verrassing was er achter beide koplopers. Nik de Jong stoof vanaf de achtste positie op naar plek drie, achter De Vries en Thuis.

Vanuit het achterveld waren het Jochen Habets en Richard van de Berg die snel naar voren reden. Beiden moesten door technische problemen tijdens de eerste race ver achteraan starten maar klommen in de eerste vijf ronden al op naar positie drie en vier, waarbij ze dus ook voorbij gingen aan de Porsche 996 GT3 van Nik de Jong.

André de Vries kende vandaag toch wat problemen, want de BMW-coureur kreeg al snel te maken met een lekke band. De Vries moest hierdoor de pitstraat opzoeken, waarna hij noodgedwongen een aantal ronden op een intermediate band moest rondrijden. Thuis kon hiervan profiteren en schoof door naar de eerste positie.

Na de pitstops was het nog steeds Henk Thuis die het veld aanvoerde. Doordat zijn naaste concurrenten vanuit het achterveld naar voren moesten rijden bleef hij zelfs met 45 strafseconden aan zijn broek nog koploper. Achter Thuis had Habets de tweede plek overgenomen van André de Vries. Op de derde plek lag zelfs Nol Köhler, die geen strafseconden had en hiervan had geprofiteerd tijdens de pitstops.

Richard van den Berg eiste echter al snel de derde positie van Nol Köhler weer op en ook Danny van Dongen, die na de pitstops het stuur van de Corvette C6 GT4R had overgenomen van Rogier Kroymans, slaagde erin om Köhler te verschalken.

Van Dongen was ontketend en kon in de 25e ronde ook Richard van den Berg inhalen. Om de tweede positie ontstond daarna een zeer spannend slotgevecht tussen Jochen Habets en Danny van Dongen. Van Dongen deed verwoede pogingen om Habets in te halen, maar slaagde daar in eerste instantie niet in. In de laatste ronde gebeurde er echter iets opmerkelijks. Van Dongen, Habets en achterligger Ruud Olij kwamen achterop het circuit met elkaar in aanraking waarna de BMW van Olij de vangrails toucheerde. Ook Habets kwam niet ongeschonden uit de strijd, en spinde in dezelfde bocht. Van den Berg profiteerde hiervan en leek aanvankelijk achter Van Dongen de derde positie in de schoot geworpen gekregen te hebben. Danny van Dongen kreeg echter na de race een tijdstraf van 60 seconden voor zijn betrokkenheid in het incident met Habets en Olij. Richard van den Berg eindigde hierdoor als tweede, en Jochen Habets bekroonde zijn goede seizoen toch nog met een podiumplaats op plek drie.

Winnaar in de Supersport I-divisie werd Henk Thuis, die zijn uitermate sterke seizoen op passende wijze afgesloten zag worden.