Bart van Os pakt toch zijn Suzuki-zege op Zandvoort

Net als in de eerste Formido Swift Cup-wedstrijd tijdens de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort knokten Peter Schreurs en Bart van Os tot de laatste millimeter om de winst. Dit keer wist Van Os wél zijn neus nipt als eerste over de finish te drukken. Met een verschil van 0,136 tel verwees hij zijn plaaggeest van vanmorgen, Peter Schreurs, naar stek 2. Sven Snoeks bekroonde een prima inhaalrace met een sprong van P13 bij de start tot plek 3 bij de finish.
 
Op de grid zien we een hele andere startopstelling dan in manche 2. Dat kwam door de aparte regenkwalificatie op zaterdag, die zich flink mengde in de strijd. Verrassend op pole zien we Nick Hummel, die op de eerste startrij rookie Jeffrey Rademaker naast zich ziet.

Verprutste start
Nick Hummel verknalt zijn start volledig. Hij blijft helemaal staan en ziet het halve veld snel over hem heen komen. Profiteren doet vooral Bart van Os, die vanaf P4 super weg is en al ras de kop pakt. De start is best heftig. Zeker voor Glenn Coronel, die door het pak rechts de pitmuur ingeduwd wordt en zijn rechterspiegel daarbij ziet sneuvelen

Contact
Nog slechter verloopt de aanvang voor twee auto’s die met de nummers 63 en 23 rondrijden. Wesley Caransa en Jos Veldboer drukken elkaar bij de Tarzan van de baan. Beiden komen ze definitief tot stilstand in het grind. Hun race is na enkele honderden meters reeds voorbij.
 
Frontrunners
Bij de eerste doorkomst zitten Peter Schreurs en zijn teamgenoot Marcel van de Maat als de nummers 3 en 4 in het kielzog van Van Os en Rademaker. Jos Kiekens zit er wederom goed bij op stek 5, terwijl Maarten van ’t Schip, Mark van Keulen, Mike Hesse, Sven Snoeks en Glenn Coronel de toptien completeren. Van ’t Schip heeft niet het meest gelukkige raceweekend uit zijn autosportloopbaan. Hij komt binnen in de pitstraat en zijn wedstrijd gaat geen topresultaat opleveren.

Jumpstart
Jeffrey Rademaker kan niet lang genieten van zijn mooie 2de plek. Hij krijgt, net als polesitter Nick Hummel, een drivethroughpenalty wegens een jumpstart. De onervarenheid van beide jeugdige piloten heeft hen de das omgedaan.
 
Inhaalrace Snoeks
Sven Snoeks, die tot nu toe aan een erg pechvol weekend bezig is, gaat nu lekker. Door een contact met Jos Veldboer in race 1 kreeg Snoeks tien plaatsen straf op de grid van manche 2. Daardoor mocht hij niet vanaf P3 maar vanaf P13 beginnen. Gestart vanaf die niet al te beste uitgangspositie is hij aan een mooie opmars bezig. Na 3 van de 12 af te leggen omlopen is de Zwaanshoeker reeds de nummer 7. Dit mede dankzij het neerzetten van de voorlopig rapste chrono: 2.09,198. Even later gaat Snoeks tevens voorbij aan Mike Hesse en gaat hij op jacht naar de nummer 5, Jos Kiekens.

Ritje door de pitstraat
Na het vervolmaken van de 4de ronde neemt Rademaker zijn straf. Omdat Snoeks, die zich met een 2.08,882 wederom verbetert, ook nog eens Kiekens voorbij snelt, ligt hij nu al op P4. Bijna halfweg koers gaat Joost van den Akker eraf. Hij maakt de klassieke schuiver bij het uitkomen van de Gerlachbocht rechtsaf richting de bandenstapel. Gelukkig voor de Brabander staat hij net voor de barricade stil en heeft zijn bolide geen fysieke schade.
 
Op weg naar voren
Sven Snoeks heeft er zin in. Hij valt Marcel van de Maat aan in de S-bocht. Hij heeft succes en verschalkt Van de Maat. Ook Snoeks’ teamgenoot Kiekens ziet het gaatje bij de gele Swift van Van de Maat en wint eveneens een plekje. Een andere Certainty Racing Team-rijder, Kees Paulusma, is dito lekker bezig. De racende zoon van weerman Piet Paulusma heeft zich vanaf startplek 17 opgewerkt naar P11. Achter hem zit Rademaker, die na zijn drivethrough als 12de rondrijdt.

Van Os vs. Schreurs
Ondertussen aan kop heeft Bart van Os bezoek gekregen van Peter Schreurs. Laatstgenoemde is winnaar van de spannende eerste race vandaag. Mede door een hele snelle 2.08,754 omloop zit hij in de kofferbak van de leider. Schreurs voert wederom de druk op. Telkens aan het eind van het rechte end komt Schreurs even kijken of hij er langs kan, maar na 9 ronden blijft Van Os standhouden.

Kiekens is sterk
Op een kleine twee tellen zitten Snoeks en de verbazingwekkend sterke rookie Jos Kiekens. Laatstgenoemde is een nieuwkomer in de autosport, maar zet met een 2.08,589 zeer netjes de voorlopig rapste raceomloop neer. Hij en Snoeks komen nader- en naderbij aan het leidende duo. Maar kunnen ze het gat daadwerkelijk nog dichtrijden in de laatste twee rondjes?

Superspannend
Bij het ingaan van de laatste 4,3 kilometer is er een treintje van vier leidende Suzuki’s ontstaan. Het verschil tussen de nummers 1 en 4 is een luttele 0,340 seconde. Elke rijder kan nog winnen, maar wat wordt de volgorde aan het eind? De wedstrijden in de Formido Swift Cup maken hun naam als altijd superspannend wederom waar. Van Os houdt dit keer uitstekend stand. Na drie opeenvolgende tweede plaatsen, pakt hij nu zijn welverdiende overwinning. Daarmee verlaat de Coronel Junior-coureur als klassementsleider de Pinksterraces.

Rollen omgedraaid
Bart van Os was uiteraard heel erg blij met zijn allereerste Swift-zege ooit. ,,Wederom was het erg spannend tot aan het eind. Ik had de hele wedstrijd Peter in mijn nek, vervolgens kwamen ook nog die twee Certainty-jongens eraan”, analyseerde de Coronel-racer. ,,Mijn start was perfect. Ik kwam prima weg vanaf P4 en zag dat de voorste twee rijders met een jumpstart weg reden. ‘Ah mooi, dat is plek 1’, dacht ik direct. Vervolgens was het zorgen dat ik de rijders achter me kon blokken. Vanmorgen was Peter me op de finish te snel af, nu waren de rollen omgedraaid. Met een tweede plaats en deze zege ben ik supertevreden. Bovendien ga ik als leider naar de volgende wedstrijd. Het kan niet beter.”

Het geheim
Peter Schreurs boekte na zijn zege van hedenochtend nu weer een topresultaat met P2. ,,In tegenstelling tot Pasen, zaten we er nu supergoed bij. Toen was het bagger, dit weekeinde super”, stelde de BS Racing-piloot. ,,Het geheim zit ‘m toch in een goede kwalificatie. Dat is erg belangrijk in het cupracen. Dat onderdeel was met Pinksteren veel beter verzorgd.”

Mooie revanche
Sven Snoeks kon na zijn sterke derde stek een pechvol weekend toch nog goed afsluiten. ,,Dit maakt inderdaad heel veel goed”, zei hij na afloop. ,,Ik heb tijdens de race geen onnodige risico’s genomen en toegeslagen wanneer de kans er was. Dat ik van P13 naar 3 kon racen, geeft aan dat ze de rest van het seizoen nog flink rekening met me moeten houden.”

Uitslag Formido Swift Cup, race 2 Pinksterraces, Circuit Park Zandvoort:
 1. Bart van Os (Coronel Racing) 12 ronden in 26:05,121
 2. Peter Schreurs (BS Racing Team) op 0,136 seconde
 3. Sven Snoeks (Certainty Racing Team) op 0,343
 4. Jos Kiekens (Certainty Racing Team) op 0,898
 5. Marcel van de Maat (BS Racing Team) op 6,630
 6. Mike Hesse (Roscher Racing) op 6,874
 7. Glenn Coronel (Coronel Racing) op 7,483
 8. Jörg Obluda (Adriana Sport) op 23,738
 9. Mark van Keulen (PS Autosport) op 25,729
 10. Kees Paulusma (Certainty Racing Team) op 27,380
 11. Jeffrey Rademaker (Douma Autosport) op 30,271
 12. Nick Hummel (Yurt by Day V Tec) op 36,482
 13. Ertjo Buitenhuis (Certainty Racing Team) op 38.488
 14. Tim Hummel (Yurt by Day V Tec) op 41.076
 15. Maurits Caransa (Yurt by Day V Tec) op 1:00.726
 16. Steven van der Ploeg (Visual Art & Design) op 1:44.188
 17. Kim van den Berg (Harders Plaza Racing) op 1 ronde
 18. Joost van den Akker (Adriana Sport) op 5 ronden
 19. Maarten van ‘t Schip (Yurt by Day V Tec) op 10 ronden
 20. Jos Veldboer (Douma Autosport) op 12 ronden
 21. Wesley Caransa (Yurt by Day V Tec) op 12 ronden