Aanrijding houdt Radical van het podium

Henk Thuis leek samen met Pim van Riet in de Radical SR3 RS tijdens de Nieuwjaarsrace op Circuit Park Zandvoort regelrecht op weg naar het podium toen een aanrijding met een langzamere deelnemer voor veel tijdverlies zorgde. Toch had het ervaren duo genoten van het rijden met de razendsnelle sportscar. Van Riet is zelfs zo enthousiast dat hij een seizoen in het Dutch GT Championship gaat combineren met optredens in de Nederlandse en Europese Radical series.
 
Henk Thuis nam de start van de Nieuwjaarsrace, de tweede wedstrijd van het Winter Endurance Kampioenschap, voor zijn rekening. “Ik had een prima start en reed op zeker. Vooral bij het inhalen was het goed opletten, want in een lage Radical ben je voor de rijders in een toerwagen toch iets minder goed zichtbaar. Ik was op weg naar de op een tweede plaats rijdende David Hart toen ik samen met een andere auto een langzamere deelnemer inhaalde. De eerste gepasseerde probleemloos maar vervolgens zag hij niet dat ik volgde en reed hij vol op mijn achterwiel. Hij heeft later zijn excuses nog aangeboden, want hij had me echt niet gezien. Het duurde vervolgens vrij lang voordat de auto naar de pits gesleept was. Omdat Pim nog helemaal niet gereden had, zijn we de schade gaan repareren. Binnen dertig minuten was de auto weer in raceconditie; echt hulde aan de monteurs. Pim heeft vervolgens nog bijna tachtig minuten gereden. Omdat we nooit meer binnen de 75% van de door de winnaar afgelegde afstand zouden kunnen komen, en dus niet geklasseerd zouden worden, zijn we uiteindelijk toch maar gestopt. De Radical heeft zich echter super gehouden en ook het evenement was ontzettend leuk. Rijden in het donker is heel apart. De eerste keer waren de koplampen niet goed afgesteld en had ik zo ongeveer een blinde-geleide-hond nodig. Op dat moment ben je blij dat je het circuit zo goed kent. Bij de tweede keer stonden de lampen goed en was het geen probleem”, aldus Henk Thuis die weer ouderwets had genoten van het rijden met de Radical.
 
Datzelfde gold ook voor zijn teamgenoot Pim van Riet. “De Radical is een spectaculaire auto. De bochtensnelheid is echt gigantisch. Na de reparatie was de auto weer optimaal en heb ik nog tachtig minuten heerlijk gereden. In het donker waren we de snelste auto op de baan. In een Radical met 260 pk kun je het opnemen tegen een V8STAR met meer dan 600 pk. Ontzettend leuk is dat”, aldus Pim van Riet, die in zijn lange autosportcarrière toch al heel wat snelle auto’s gewend is. Van Riet wil in 2012 zijn activiteiten in het Dutch GT Championship combineren met een seizoen in de Radicals. “In het Dutch GT deel je de auto met een andere rijder en houd je tijd genoeg over om er iets naast te doen. Ik ga dan ook diverse wedstrijden in de Nederlandse en Europese Radical series rijden. Ik wil gewoon zoveel mogelijk rijden en in de Radical kan dat”, besluit de nog altijd enthousiaste en gedreven routinier.