Tom Coronel super tevreden na WTCC openingsraces op Circuit van Monza

BMW-coureur Tom Coronel super tevreden na WTCC openingsraces op Circuit van Monza
 
Monza, 11 maart 2012 – Het FIA WTCC (World Touring Car Championship) 2012 startte dit jaar in Europa. Op het vermaarde Italiaanse Autodromo Nazionale di Monza verschenen uiteindelijk 22 bolides van vier verschillende merken aan de start. Onder hen Tom Coronel, de 39-jarige coureur uit Eemnes, die ook dit jaar met een BMW 320 TC uitkomt voor het team van Roal Motorsport. De Nederlander zat er vanaf het begin goed bij en kwalificeerde zich voor beide races als zesde. Zijn eerste raceweekend in het Wereldkampioenschap voor Toerwagens sloot hij af met een vijfde en een vierde plaats in de races, waardoor hij in de tussenstand vierde staat met 22 punten. Beide races kenden (net als vorig jaar) een dominantie van het Chevrolet fabrieksteam, waarbij de coureurs elkaar niet spaarden. Het resultaat van de tweede race is dan ook onder voorbehoud, omdat de Sportcommissarissen zich nog moeten uitspreken over de acties van de rijders op de baan. 
 
Tom Coronel na afloop: “Van dat laatste heb ik nu, een uur na de race, nog niets meegekregen. Dat wachten we af. Wanneer ik naar het hele weekend kijk heb ik het grandioos naar mijn zin gehad. Het liep super! Helaas nog geen beker, maar ik zat er dicht bij. De eerste race in Europa rijden is ook wel apart. Normaal is de auto al een maand onderweg voor de eerste race. Nu zaten we in het land waar ons team Roal Motorsport is gevestigd en dat maakt dat er tot het laatst aan is gewerkt. Voor de teamleden is het de thuisbasis en tijdens de kwalificatie kon ik helemaal niet meer stuk toen ik Tarquini in de SEAT een sleepje gaf, waardoor hij pole position pakte. Van te voren hebben wij daar niets over afgesproken, maar tijdens het rijden liep het zo en dan gun ik het hem ook. Voor het publiek natuurlijk ook fantastisch. Andersom lukte het helaas net niet, door een foutje bij Gabriele, meer dan die dubbele zesde plaats zat er niet in. In de eerste sessie werd ik nog wat opgehouden door Sabatino, waardoor ik een set banden moest wisselen. Dat was eigenlijk het enige want mijn auto was echt top.”
 
“In de eerste race wist ik in het begin om alle ellende heen te rijden en kon ik aansluiten. Daarbij de nodige strijd gehad met Rickard Rydell in een Chevy die mij na een Safety Car-situatie probeerde af te houden. En ook het gevecht met Dudukalo in een SEAT was leuk. Hij reed lange tijd op mijn achterbumper, passeerde mij een keer, maar nadat ik hem kort daarna terugpakte heb ik hem niet meer teruggezien.”
 
“Bij de start van de tweede race was ik supergoed weg en sloot direct aan achter de BMW van Michelisz. Die had voor mij nog wel wat harder mogen rijden, om daarmee in die beginfase nog wat meer ruimte op de rest te krijgen. Tot halverwege de race lukte het, maar toen werd de overmacht van de blauwe brigade (Chevrolet fabrieksteam, red.) steeds groter. Ik hield het niet, maar kon wel direct aansluiten. Aan het eind heb ik het nog een keer geprobeerd, maar zij zijn te snel voor mij. Een vierde plaats en daarmee beste BMW was het maximaal haalbare, maar nog belangrijker is dat het allemaal zo goed aanvoelt. De samenwerking met het team, de auto en zelf zit ik ook goed in mijn vel. Teammanager Roberto Ravaglia was ook zeer te spreken over dit weekend. Samen kijken wij dan ook uit naar de volgende race!”  
 
Uitslag race 1 FIA WTCC MONZA
1.Yvan Muller 12 ronden in 26.01,705; 2. Robert Huff op 0,446 (beiden Chevrolet Cruze 1.6 T); 3. Gabriele Tarquini (SEAT Leon WTCC) op 2,305; 4. Rickard Rydell (Chevrolet Cruze 1.6 T) op 2,745; 5. Tom Coronel (ROAL MOTORSPORT BMW 320 TC) op 3,796 en 6. Pepe Oriola (SEAT Leon WTCC) op 6,111.
 
Uitslag race 2:
1.Yvan Muller 10 ronden in 20.07,643; 2. Alain Menu op 0,307; 3. Robert Huff op 0,613 (allen Chevrolet Cruze 1.6 T); 4. Tom Coronel (ROAL MOTORSPORT BMW 320 TC) op 0,993; 5. Stefano D’Aste (BMW 320 TC) op 6,125 en 6. Franz Engstler (BMW 320 TC) op 6,705. 
 
Stand na race 2 van 24:
1. Yvan Muller, 54 punten, 2. Robert Huff, 35, 3. Alain Menu, 26, 4. Tom Coronel, 22, 5. Gabriele Tarquini, 20, 6. Rickard Rydell, 14.
 
Kalender 2012
31 maart 1 april                    Spanje
14 en 15 april                       Marokko