Sterke revanche Tom Coronel tijdens WTCC-races Hongarije

Boedapest, 4 mei 2014 – Na een weekend afwezigheid tijdens de races op het Franse Paul Ricard, stond de ROAL Motorsport Chevrolet Cruze van Tom Coronel op tijd gereed voor de derde ontmoeting van dit jaar in Hongarije. Tot het laatste moment werkte het team aan de preparatie van de bolide, die tijdens het openingsweekend in Marokko zo zwaar beschadigd raakte. De 42-jarige coureur uit Eemnes bekroonde al die inspanningen met een achtste en een fel bevochten vierde plaats tijdens de FIA WTCC-races op de Hungaroring. Daarmee bezet hij de elfde positie in het Wereldkampioenschap Toerwagens met 16 punten.

Voor Tom Coronel begon het raceweekend gelukkig toch al op vrijdag tijdens de vrije training. Met de eerste shakedown kon hij de volledig herbouwde Cruze uitgebreid testen en waar nodig aanpassen. Op zaterdag bracht hem dat een achtste plaats voor de eerste race en een derde voor race nummer twee.

Tom Coronel II

Met een sterke start inclusief de nodige wielspin handhaafde Tom Coronel zich op een achtste plaats en eindigde op die positie na de eerste race over 14 ronden. In de reparatieperiode tussen de races werd bekend dat Mehdi Bennani (veroorzaker van de grote schade tijdens de openingsraces in Marokko) niet kon deelnemen aan de tweede race. Daarmee bleef de positie achter de Nederlander op de startgrid bij de tweede race onbezet en dat bood iets meer ruimte. Tom Coronel kwam sterk uit de startblokken en wist 14 ronden lang de ongenaakbaar geachte Citroëns van Yvan Muller en Jose Maria Lopez voor te blijven. Een podium zat er net niet in, maar met de vierde plaats pakte de Nederlander wederom kostbare WK-punten.

Na afloop
Na afloop van het weekend verklaarde Tom Coronel: “Ik moet allereerst ROAL Motorsport en RML bedanken voor de enorme inzet. Hoewel de laatste spullen hier pas laat op donderdag aankwamen, zijn zij de hele nacht doorgegaan, waardoor ik op vrijdag al een shakedown kon doen. Daarin kwamen nog wat zaken naar voren, die nu nog tijdig opgelost konden worden. Op zaterdag kon ik net als ieder ander aan het weekend beginnen. Ik heb natuurlijk nog niet zo heel veel met deze auto gereden en iedere ronde die je rijdt, leer je weer nieuwe dingen. Als tweede Chevy achter mijn teamgenoot geëindigd ik met een achtste plek. De auto voelde echt goed aan en ik kon daar tevreden mee zijn. Bij de start moet ik nog wat wennen aan de turbo en het vermogen en dat verklaart de wielspin in de eerste meters. Daarna was het in die eerste race eigenlijk saai. Ik heb nog wat gestreden met mijn teamgenoot (Tom Chilton –red), maar die moest met een schade aan de motorkap naar de pits. Met het rijden van hele constante ronden hield ik die achtste plaats probleemloos vast. De mannen vóór mij waren te ver weg en de mannen achter mij kwamen niet dichterbij. Weinig strijd dus in deze race en een goede auto overgehouden voor de tweede race. Daarin wilde ik scoren. Ik stond met een derde plaats op de tweede rij en hoopte op een goede start. Maar, tegen de rocketstart van Tiago (Monteiro –red.) in de Honda kon ik niet op. Al snel waren die drie mannen vóór mij weg en achter mij sloten twee Citroëns aan. Die wilde ik niets cadeau geven en heb gestreden voor wat ik waard was. Op de limiet en soms er een heel klein beetje overheen. Yvan Muller probeerde werkelijk van alles. Keek rechts, keek links, zette zijn auto er naast, probeerde mij uit te remmen, maar het lukte om ervoor te blijven. Continu kijken en anticiperen op wat ze zouden doen. Echt, ik heb superleuk gereden en ben trots op het behaalde resultaat. Daarmee zijn ook de eerste WK-punten binnen en nu verder. Mijn teamgenoot gaat dinsdag nog een keer uitgebreid testen en ik hoop dat daar nog wat dingen uit komen die ons sneller maken. Het gaat om allemaal kleine details, waarmee wij nog meer progressie kunnen boeken. Op het circuit van volgende week, de Slovakiaring, won ik vorig jaar de tweede race. Herhaling van dat resultaat zou natuurlijk prachtig zijn, maar is afhankelijk van zoveel dingen. Ik heb er heel erg veel zin en kijk er naar uit. Zeker nu de auto weer zo goed aanvoelt!”
Tom Coronel III

 Uitslag Race 1: 1. Yvan Muller 14 ronden in 25:57.292; 2. Jose Maria Lopez op 1.282 (beiden Citroën Racing C-Elysee); 3. Tiago Monteiro op 8.961; 4. Gabriele Tarquini op 13.890 (beiden Honda Civic); 5. Mehdi Bennani (Proteam Chevrolet Cruze) op 14.747 en 8. Tom Coronel (ROAL Motorsport Chevrolet Cruze) op 22.863.

Uitslag Race 2: 1. Gianni Morbidelli (All-Inkl Chevrolet Cruze) 14 ronden; 2. Tiago Monteiro (Honda Civic) op 0.350; 3. Hugo Valente (Campos Chevrolet Cruze) op 1.206; 4. Tom Coronel (Roal Motorsport Chevrolet Cruze) op 5.104; 5. Yvan Muller op 5.435 en 6. Jose Maria Lopez op 5.605 (beiden Citroën Racing C-Elysee).