Roger Hodenius en Tim van Gog / Wim van Genderen winnen bij Masters op Zandvoort

Roger Hodenius en de equipe Tim van Gog / Wim van Genderen zijn de grote winnaars geworden van de twee Dutch Radical Championship races tijdens de RTL GP Masters op Circuit Park Zandvoort. In de eerste wedstrijd over vijftig minuten reden Van Gog en Van Genderen naar een afgetekende overwinning, maar moesten in de tweede race genoegen nemen met plaats drie. Ster van race twee was Roger Hodenius die na een foutloze wedstrijd zijn eerste overall overwinning in het Dutch Radical Championship boekte. Na een fraaie strijd mocht Henk Thuis in race twee op de tweede podiumpositie plaatsnemen.
 
De RTL GP Masters of Formula 3 is traditioneel één van de hoogtepunten op de vaderlandse autosportkalender en met ruim 26.500 toeschouwers vormde de editie van 2012 daarop bepaald geen uitzondering. Tijdens dit spectaculaire racefestijn stonden er voor de rijders van het Dutch Radical Championship twee races over vijftig minuten op het programma. Met hun supersnelle en fraaie 260pk sterke Radicals SR3-RS schotelden de sportscar-piloten het publiek vooral in race twee een mooie en enerverende wedstrijd voor.
 
Van Gog / Van Genderen domineren
De eerste race op zaterdag leverde een afgetekende overwinning op voor de equipe Tim van Gog / Wim van Genderen. Van Gog, tevens de leider in de tussenstand van het Dutch Radical Championship, mocht vanaf pole position vertrekken en bouwde gedurende de race een voorsprong op, waarna Van Genderen het karwei professioneel afmaakte. Roger Hodenius leek lange tijd op weg naar de tweede plaats, maar werd kort voor het einde geplaagd door pech en viel terug naar plek vijf. Daarmee kreeg Ivo Ragan de runner-up positie achter de Coronel Racing-equipe in de schoot geworpen.
 
Roger Hodenius ijzersterk
In de tweede, op zondag verreden race kreeg Hodenius zijn ultieme revanche. Vertrokken vanaf pole position reed Hodenius in een weergaloze stijl foutloos naar zijn eerste overall overwinning in het Dutch Radical Championship. “De nieuwe, gisteravond nog ingebouwde motor was helemaal top, net als de auto trouwens. Bij de start kwam Henk Thuis er even langs, maar die had ik al snel weer te pakken, waarna ik constant in de rondetijden van 1.43 kon blijven. Het ging helemaal super”, aldus de dolblije winnaar na afloop. Uiterst spannend was het gevecht om plaats twee, dat de hele race duurde en Henk Thuis in zijn voordeel wist te beslissen. “Bij de start twijfelde men even waardoor ik de kop kon nemen. Roger Hodenius is in de afgelopen maanden echter ontzettend gegroeid en reed zo strak en sterk dat ik die moest laten lopen. Vervolgens zat ik te wachten tot Wim van Genderen in mijn spiegel zou opduiken.
 
Dat duurde toch langer dan verwacht. Toen Tim van Gog het stuur had overgenomen nam de druk nog verder toe. Ik had de achtervleugel van mijn Radical echter heel vlak staan waardoor ik weliswaar wat langzaam was in de scherpe bochten, maar veel snelheid had op het rechte stuk. Hij kon er daarom niet zomaar voorbij. Toen er nog een paar ronden te gaan waren, had ik zoiets van, ‘dit wordt mijn dag, dit soort kansen om tweede te worden krijg je niet zo vaak, dus nu kom je er ook niet meer voorbij’. Ik heb m’n tanden nog eens in het stuur gezet en vloog er ook twee keer bijna af. Maar ik hield vol, mijn dag kan niet meer stuk”, aldus een nagenietende runner-up. Na de winst in race één moesten Van Genderen en Van Gog zich in race twee dus tevreden stellen met plaats drie. “Mijn start was niet goed en het duurde een paar rondjes om in het ritme te komen. Vervolgens zat ik vast achter een langzamere deelnemer. Dat kostte teveel tijd. Eenmaal op drie reed ik snel naar Henk Thuis toe”, aldus Van Genderen, die het eerste deel van de race voor zijn rekening nam. Ook Van Gog had echter alleen de achtervleugel van Thuis gezien. “Onze auto was verder goed, maar Henk had zoveel snelheid op het rechte stuk. En als ik dan een inhaalpoging deed, gooide Henk steeds de deur dicht. De eerste race was een afgetekende overwinning maar nu bleek een derde plek het hoogst haalbare”, aldus Van Gog, die nog altijd de tussenstand van het Dutch Radical Championship aanvoert.
 
Volgende races
De volgende twee wedstrijden die meetellen voor het Dutch Radical Championship worden verreden in het weekend van 11 en 12 augustus als op Circuit Park Zandvoort het Dutch Power Pack Festival op de kalender staat.
 
Uitslagen RTL GP Masters of Formula 3, 14 en 15 juli 2012, Circuit Park Zandvoort:
 
Race 1:
1. Tim van Gog / Wim van Genderen 28 ronden in 51:00.410, 2. Ivo Ragan op 1 ronde, 3. Mateusz Svoboda op 1 ronde, 4. Radek Bares / Jakub Kubas op 1 ronde, 5. Roger Hodenius op 2 ronden, 6. Willy Gruber op 3 ronden, 7. Martin Utberg / Jeroen vd Heuvel op 5 ronden, 8. Bob Roozenburg op 6 ronden. Niet geklasseerd: Co Koppejan, Henk Thuis.
 
Race 2:
1. Roger Hodenius 28 ronden in 50:36.054, 2. Henk Thuis op 34.254, 3. Tim van Gog / Wim van Genderen op 34.451, 4. Radek Bares / Jakub Kubas op 1 ronde, 5. Bob Roozenburg op 1 ronde, 6. Ivo Ragan op 1 ronde, 7. Willy Gruber op 5 ronden. Niet geklasseerd: Co Koppejan, Martin Utberg / Jeroen vd Heuvel, Mateusz Svoboda.
 
Tussenstand kampioenschap na acht races:
1. Tim van Gog 108 punten, 2. Bas Schouten 73, 3. Roger Hodenius 64, 4. Wim van Genderen 42, 5. Marth de Graaf 37, 6. Co Koppejan 27, 7. Willy Gruber 20, 8. Ronald Morien 19, 9. Bob Roozenburg 16, 10. Molenaar/Van Sambeek 15.