RADICAL CUP: Marc Koster en Bertus Sanders pakken de winst op Spa-Francorchamps

Spa-Francorchamps, 6 mei 2011 – Marc Koster en Bertus Sanders hebben op het befaamde Grand Prix-circuit van Spa-Francorchamps de derde wedstrijd in het Dutch Radical Championship op hun naam geschreven. In de wedstrijd over 45 minuten bleef het tweetal een ontketende Junior Strous net voor. De derde plaats op het podium werd opgeëist door Erik Zwart.
 
Nauwelijks twee weken na het succesvolle debuut tijdens de Kruidvat Gillette Paasraces op Circuit Park Zandvoort mochten de rijders van het Dutch Radical Championship aantreden op Spa-Francorchamps, door velen gezien als het meest uitdagende circuit ter wereld. De twee wedstrijden voor het Dutch Radical Championship waren in België opgenomen in de Radical Masters, een gecombineerde wedstrijd van de snellere Radical SR8 en de 280 pk sterke Radical SR3-RS waar de Nederlandse deelnemers mee rijden. Daarmee maar liefst 48 Radicals aan de start in de Belgische Ardennen. In de kwalificatie gaven de deelnemers aan het Dutch Radical Championship hun visitekaartje al af. Te midden van het internationale geweld trainde Junior Strous in de kwalificatie voor race één naar de snelste tijd in de SR3-klasse terwijl Marc Koster daar met een tweede tijd nauwelijks voor onderdeed. Tim van Gog zette in het Dutch Radical Championship de derde tijd op de klokken terwijl Erik Zwart de vierde tijd voor zich opeiste. In de kwalificatie voor race twee was Strous opnieuw de snelste Nederlander maar moest nu wel één buitenlandse SR3-concurrent voor zich dulden. Bertus Sanders (teamgenoot van Marc Koster) pakte de derde plaats algemeen in de SR3-klasse en was daarmee tweede Nederlander terwijl Marth de Graaf (teamgenoot van Tim van Gog) en Erik Zwart zich op de derde en vierde plaats nestelden.
 
Bij de start van de eerste race over 45 minuten pakten Strous en Koster meteen de kop waarna het duo in de eerste ronde diverse keren van positie wisselde. “In de eerste bocht kwam Strous door een crash voor zijn neus in de problemen en kon ik hem voorbij en een bocht later gebeurde het omgekeerde. Even later had ik hem toch weer te pakken”, aldus Koster. Een safetycar-periode van ruim zeven ronden maakte een einde aan dit gevecht. Zodra de pitstraat open ging dook Koster als eerste SR3-rijder naar binnen om het stuur over te geven aan zijn teamgenoot Sanders. Als vierde SR3-rijder algemeen, maar voor Strous kwam Sanders de baan weer op. Een fraaie inhaalrace bracht het Nederlandse duo nog tot op de bumper van de winnende Italiaanse SR3-equipe maar met een prachtige tweede en derde plaats algemeen pakten Koster/Sanders en Strous de eerste twee plaatsen in het Dutch Radical Championship. Erik Zwart legde beslag op plaats drie in deze Nederlandse titelstrijd terwijl de equipe De Graaf/Van Gog als vierde over de finish ging.
 
Strous wist waar hij de wedstrijd verloren had:
“Mijn pitstop mislukte volledig. Voordat ik weg kon rijden moest ik eerst naar achteren worden geduwd, vervolgens hield een marshall me tegen en tot slot kwam ik ook nog klem te zitten achter een langzame deelnemer. Jammer maar dat hoort bij het racen, nu gebeurt het mij, de volgende keer een ander. In race twee ga ik revanche nemen”, aldus een strijdlustige Strous.
 
Zover kwam het helaas niet. In een kwalificatietraining die kort voor de geplande tweede race van het Dutch Radical Championship werd verreden raakte een auto van de baan en beschadigde de vangrail zodanig dat een snelle reparatie niet meer mogelijk bleek. Met een geluidsdeadline van 18.00 uur restte de organisatie niets anders dan de tweede wedstrijd van het Dutch Radical Championship af te gelasten. Door de Nederlandse cup-coördinator werden nog pogingen ondernomen de wedstrijd naar zaterdag te verplaatsen maar dit bleek gezien het overvolle programma niet tot de mogelijkheden te behoren.
 
Uitslag race 1:
 
1. Marc Koster/Bertus Sanders;
2. Junior Strous;
3. Erik Zwart;
4. Marth de Graaf/Tim van Gog.