Intrax Coureur behaald derde plaats in Wereld Kampioenschap race in Shanghai

Shanghai, 4 november 2012 – Startend vanaf de tiende plaats wist Tom Coronel de eerste race van het Wereldkampioenschap Toerwagens (FIA WTCC) 2012 op het Grand Prix-circuit van Shanghai (China) met een sterke vierde plaats af te sluiten. De tweede race begon de 40-jarige coureur uit Huizen in de ROAL Motorsport BMW 320 TC vanaf pole position en ook deze race eindigde voor hem met een vierde plaats achter de drie ongenaakbare fabrieks Chevrolets Cruze. Een tijdstraf van 30 seconden resulteerde er echter in dat Yvan Muller na afloop in de uitslag werd teruggezet, waardoor Tom alsnog de beker voor de derde plaats kreeg toebedeeld. In de strijd om de wereldtitel bezet de Nederlander, met nog een belangrijk raceweekend te gaan (16 t/m 18 november Macau), de vijfde positie. In Shanghai liep hij wel de nodige punten in op de als vierde geklasseerde Gabriele Tarquini.
 
Tom Coronel verklaarde na afloop: “We hebben het geprobeerd, maar tegen de Chevy’s is geen kruid gewassen. Hoe je het doet en wat je ook doet, ze komen je toch wel voorbij. Het zijn net van die Smurfen, iedere keer wanneer je ze niet verwacht, duiken ze op. Op het rechte eind rijden ze je voorbij alsof je stilstaat. Ze kunnen zelfs de hoek kiezen om je te passeren. Toch ben ik zeker niet ontevreden. Er van uitgaande dat je aan de overmacht van de Chevy’s niets kunt doen, tenzij ze elkaar er aftikken, is een vierde plek het best haalbare. De straf voor Yvan Muller en daarmee op papier alsnog de derde plek voor mij in Race 2 is een onverwachte maar prettige meevaller!”
 
“In de eerste race had er misschien meer ingezeten, maar ik moest van ver komen en vóór mij gebeurde er in de eerste bochten genoeg. Ik wist er omheen te sturen, maar kreeg nog wel een tik van Turkington. Daarmee reed ik achter twee Chevy’s en de BMW van D’Aste. Het gat was groot, maar tegen het einde van de race liep dat terug. Het lukte net niet om de laatste podiumplaats van D’Aste af te snoepen.”
 
“Door wat gokken tijdens de kwalificatie pakte ik een tiende plaats en stond daarmee in de omgekeerde startvolgorde voor race twee op pole position. Met de ervaring van Japan in gedachten was ik super geconcentreerd op de start en kwam ik prima weg. Ik sloeg echt een gaatje met de rest en had er een goed gevoel over. Tot na een ronde of vier het blauwe gevaar weer in de spiegel opdoemde en mij passeerde alsof ik stilstond. Die mannen hebben echt zoveel over dat je de strijd niet eens met ze aan kan gaan. Daarna werd het nog wel even spannend, want ik zat eerste rang om die onderlinge strijd te zien. Stilletjes hoopte ik dat ze elkaar er af zouden tikken en dat ik alsnog verder naar voren zou eindigen. Daar leek het kort op, maar zelfs toen konden zij met gemak hun posities weer innemen. Hier valt niet tegen te racen. Jammer natuurlijk, maar uiteindelijk toch een beker en belangrijke punten voor het Wereldkampioenschap.”
 
“Verder was ik tevreden over de auto. We zaten er vanaf het begin goed bij, maar weet dat de Chevy’s in topvorm gewoon niet te pakken zijn. Nu maken wij ons op voor Macau. Ook dat zal een spannende race worden, waarvan je het verloop niet kunt voorspellen. Wanneer de ROAL BMW daar net zo goed is als hier, heb ik er absoluut vertrouwen in. Alleen, je moet daar ook een beetje geluk hebben!”
 
Uitslag Race 1: 1. Alain Menu 13 ronden in 25:12,369 ; 2. Rob Huff op 1,500 (beiden Chevrolet Cruze 1.6 T); 3. Stefano D’Aste (BMW 320 TC) op 11,192; 4. Tom Coronel (ROAL MOTORSPORT BMW 320 TC) op 13,327; 5. Gabriele Tarquini op 15,653 en 6. Tom Boardman op 26,382 (beiden SEAT LEON WTCC).
 
Uitslag Race 2: 1. Rob Huff 13 ronden in 25:17,714; 2. Alain Menu op 2,698; 3.Tom Coronel (ROAL MOTORSPORT BMW 320 TC) op 4,378; 4. Stefano D’Aste (BMW 320 TC) op 4,866en 5. Mehdi Bennani (BMW 320 TC) op 5,574.
 
Stand na 22 races: 1. Rob Huff, 390 punten; 2. Alain Menu, 355; 3. Yvan Muller, 349; 4. Gabriele Tarquini, 238; 5. Tom Coronel, 199.
 
Een video van Tom’s raceweekend in Shanghai is te bekijken op:
 
 
Tom Coronel wordt in het FIA WTCC seizoen 2012 gesteund door: McGregor, TW Steel -big in oversized watches-, AkzoNobel stickerfixtm , De Wild signing, Loading Systems, Boretti, Intrax, Holiday Cars, Saarloos, Hanscan en Beelen.