Twee maal top tien finish Las Moras Ladies tijdens RTL GP Masters of F3

Zandvoort 14 augustus 2011 – Liesette Braams en Paulien Zwart hebben tijdens de RTL GP Masters of Formula 3 het maximale uit het raceweekend gehaald. De dames wisten tijdens beide races in de Toerwagen Diesel Cup in de top tien te finishen en zo belangrijke punten voor het kampioenschap mee naar huis te nemen. Door het nieuwe reglement had de Techno Marine by Equipe Verschuur BMW nog steeds niet voldoende vermogen om mee te komen met de top, maar ze bleven positief en probeerden het op techniek een beetje goed te maken. Meer dan een achtste plaats tijdens de eerste race en een tiende tijdens de tweede zat er dit weekend helaas niet in, maar er werd wel progressie geboekt.

Tweede tijd tijdens vrije training
Na de vrije training op donderdag gloorde er wat hoop aan de horizon toen Paulien Zwart met een 2:05.713 een tweede tijd liet noteren, maar helaas was dat van korte duur. De tweede training op een natte baan was de equipe nog snel, maar toen de baan opdroogde kwamen ze drie seconden te kort op de snelste equipe. Ook tijdens een natte kwalificatiesessie kwamen de Las Moras dames niet aan een mooie tijd. Liesette Braams gebruikte de laatste ronden om even te wennen aan de auto in de natte omstandigheden, maar daarmee verspeelden zij de kans op een snelle ronde in het laatste gedeelte van de sessie. Een 12de plaats op de grid was het resultaat, maar dat hoeft in een 100 minuten durende race geen probleem te zijn.

Pitstop niet optimaal
De eerste race werd op vrijdag verreden en Paulien Zwart begon sterk. Na de start kwam ze steeds beter in haar ritme en er werd bijna elke ronde wel een equipe ingehaald. Dit zorgde ervoor dat de Las Moras Ladies al snel op een achtste plaats rond reden. Als Paulien halverwege de race de auto binnen brengt neemt Liesette Braams het stuur over. Het Techno Marine by Equipe Verschuur Team staat bekend om de snelle pitstops, maar op vrijdag lieten ze een klein steekje vallen en kwamen terug op een negende plaats. Braams kwam de baan op in een soort van niemandsland want het gat naar de groep voor haar was groot. Liesette bleef relaxt haar rondjes draaien en wist er op techniek een aantal snelle uit te persen. Als equipe Swart / van Leen uitvalt schuift de Las Moras BMW een plaatsje op en weet Braams op een keurige achtste plaats te finishen.

Top tien finish tijdens tweede race
Op zondag stond de tweede race op het programma en onder het oog van ruim 40.000 toeschouwers ging Liesette Braams op een droge baan van start. In de Tarzanbocht kwam Braams  in de verdrukking en werd naar buiten gedwongen. Naast haar vloog de equipe Charles / Zwolsman eraf en de Las Moras BMW wist de op ramkoers liggende equipe te ontwijken. Braams wist achter equipe van der Kolk / Fridman te blijven en loerde op een aanval. Helaas verloor Liesette wat tijd en miste de aansluiting. Er ontstond een mooi gevecht met equipe van Oranje / Griffioen en lange tijd wist ze de BMW coupe achter zich te houden. Toen bleek dat de equipe een ronde achterstand had liet Braams ze passeren en probeerde ze het tempo van de BMW 123 Coupe bij te houden, maar helaas lukte dat niet. Na de pitstop was het de beurt aan Paulien Zwart om te proberen het gat naar de kopgroep dicht te rijden, maar dat leek een haast onmogelijke taak. De rondetijden waren goed, maar het gat naar de groep voor haar was te groot. Na 50 minuten racen kwam de equipe een kleine zes seconden tekort om de negende plaats te pakken en finishte Paulien op de tiende plaats. De tweede top tien finish van het weekend zorgde wel weer voor punten in het kampioenschap.

Liesette Braams: “Het was een prima weekend, maar helaas kwamen we wederom vermogen tekort om echt met de top mee te kunnen strijden. We hebben het over een andere boeg gegooid en wat meer op techniek geprobeerd te rijden. Dit wierp wel vruchten af, maar nog steeds niet voldoende. We komen dichter in de buurt en de wegligging van de BMW is echt geweldig. Ik heb een beetje twee eenzame races gereden en dat is jammer. Ik heb me geconcentreerd op mijn rondetijden en eigenlijk wel vrij relaxt geracet. Al met al hebben we een gezellig en goed weekend gehad en we doen ons best, maar meestrijden om een podiumplaats zit er dit jaar denk ik niet meer in.”

Paulien Zwart: “We hebben denk ik een goed weekend meegemaakt. Ik liet tijdens de vrije training een tweede tijd noteren en heb vrij constant gereden dus dat was positief. Verder was het tijdens de races een beetje saai doordat we steeds in een gat terug op de baan kwamen en dat is jammer. Ik probeerde het wel en kwam wat dichterbij, maar kwam steeds net te kort om de aansluiting te vinden. Tijdens de kwalificatie misten we de boot doordat we allebei gereden hebben. De tijd die we daarmee verloren koste ons misschien wel wat plaatsen op de grid. Dit was een goed leermoment en vanaf de volgende race zal één van ons de kwalificatie voor zijn rekening nemen.”

Uitslag Toerwagen Diesel Cup – RTL GP Masters of Formula 3:

Race 1
1. Jeroen Dik  VW Golf TDI  47 ronden
2. Eq. Nooren/Barten BMW 123 coupe  +0.527
3. Eq. Morien / de Groot VW Golf TDI  +17.210
8. Eq. Braams/Zwart BMW 123d  +1:47.870

Race 2
1. Eq Nooren/Barten BMW 123 coupe  24 ronden
2. Eq. Morien / de Groot VW Golf TDI  +1.576
3.Jeroen Dik  VW Golf TDI  +1.838
10. Eq. Braams/Zwart BMW 123d  +38.591

Volgende race Toerwagen Diesel Cup: 07-08 oktober DPP/DNRT Spa Franchorchamps

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *