DSC: Perfect weekend voor Diederik Sijthoff op Spa-Francorchamps

Diederik Sijthoff heeft op Spa Francorchamps een perfect weekend beleefd. De Viper-coureur pakte de pole position, won de race op zaterdag en pakte ook op zondag de volle winst. Sijthoff pakt hiermee de leiding in het kampioenschap van de GT-divisie weer over van Roger Grouwels, die wel tweede werd. De 16-jarige Beitske Visser eindigde op de derde plaats. In de Supersport I-divisie ging de overwinning naar Nicky Pastorelli en Meindert van Buuren, voor Jaap van Lagen en Wolf Nathan. Koen Bogaerts en Mark van der Aa mochten in de Supersport II-divisie de hoogste trede van het podium beklimmen, voor teamgenoot Pieter van Soelen. In de Sport-divisie ging de overwinning naar Richard van den Bos en Bert van der Zweerde.

111002_sijthoff

De race werd wederom onder een stralende zon verreden, bij een temperatuur van ver boven de 20 graden. Polesitter Diederik Sijthoff had de beste start en kon in de eerste bocht zijn leidende positie behouden. Daarachter behield Peter Versluis zijn tweede positie, voor Cor Euser die vanaf de zesde positie naar de derde plaats was doorgestoken. Het meedoen van Euser was op zich al opvallend, omdat Euser met zijn raceteam ook meedeed aan de 24h van Silverstone. Euser had zaterdagnacht met hun Lotus Evora GT4 zelfs nog twee stints gereden in Engeland en was daarna met het vliegtuig weer naar Spa Francorchamps gekomen.

Euser kon zijn derde positie niet vasthouden, en moest toezien dat Roger Grouwels en Rick Abresch aan de Marcos van Euser voorbij gingen. Abresch kwam hiermee op de derde plaats te liggen, met vlak daarachter Roger Grouwels. Grouwels ging meteen vol in de aanval, maar Abresch gaf zich niet zomaar gewonnen waardoor een spannend gevecht tussen het tweetal ontstond. Uiteindelijk duurde het tot de zevende ronde voordat Grouwels erin slaagde om aan Abresch voorbij te gaan.

111002_beitske

Achter Abresch was Beitske Visser opgeklommen naar de vijfde positie. Visser was door haar uitvalbeurt tijdens de zaterdagrace de race begonnen op de 22e positie, maar was dus in de beginfase van de race al snel naar voren gereden. Na de pitstops werd dit zelfs de tweede positie, omdat ze minder lang stil hoefde te staan dan haar concurrenten.

Diederik Sijthoff bleef ondertussen ook na de pitstops aan de leiding liggen. Achter de op de tweede positie liggende Visser werd het daarna spannend tussen Peter Versluis en Roger Grouwels. Grouwels voerde de druk op Versluis flink op, en slaagde erin om aan de Ferrari 458 GT2 van Versluis voorbij te gaan. Daarna reed Grouwels richting Visser toe, die ook moest toezien dat het gat tussen haar en koploper Sijthoff groter werd. “Na de pitstops begon mijn auto heel erg te glijden, we hadden dan ook geen banden gewisseld tijdens de pitstop”, was de verklaring van Visser achteraf.

111002_grouwels.jpg

Grouwels slaagde erin om voorbij te gaan aan de Praga van Visser en zag daarna dat het gat tussen hem en Sijthoff steeds kleiner werd. Toch slaagde SIjthoff erin om voor Grouwels te blijven. Het verschil tussen de nummers één tot en met drie bedroeg aan de finish slechts vijf seconden.

111002_v_lagen.jpg

In de Supersport I-divisie bleef Meindert van Buuren met zijn V8Star in de eerste ronde op kop, en was het daarachter Wilfred Herder die door een goede start was opgeklommen naar de tweede plaats. Lang kon Herder echter niet profiteren van die tweede positie, want in de tweede ronde moest Herder zijn Aston Martin met flinke rookwolken stilzetten ten hoogte van Les Combes.

111002_vd_ende.jpg

Hierdoor kwam Martin Webb op de tweede positie. De Engelsman reed dit weekend sterk en kon die positie dan ook tot aan de pitstops vasthouden. Daarachter was Jacky van der Ende op de derde positie komen te liggen, voor Wolf Nathan en Nelson van der Pol.

111002_pastorelli.jpg

Na de pitstops was jaap van Lagen op de eerste positie komen te liggen, maar hij kreeg al snel Nicky Pastorelli achter zich aan, die het stuur van de V8Star had overgenomen van Meindert van Buuren. Pastorelli reed snelle rondetijden en slaagde er in de slotfase nog in om aan de Porsche van Van Lagen voorbij te gaan. Derde werd Jacky van der Ende, die door dit resultaat op de tweede plaats in het kampioenschap is komen te liggen.

111002_bogaerts.jpg

In de Supersport II-divisie had Marcel Norbart een goede start. Na de eerste ronde lag hij op de eerste positie, maar daarna viel de Seat-coureur terug naar de derde positie achter Daan Meijer en Pieter van Soelen. Pieter van Soelen reed een sterke race, en kon al na een paar ronden voorbij gaan aan de Porsche van Meijer. Achter Meijer waren ondertussen Koen Bogaerts, John van der Voort, Ferry Monster en Bob Herber ook naar voren komen rijden.

111002_soelen.jpg

Na de pitstops viel Pieter van Soelen door zijn resultaatseconden echter weer verschillende plaatsen terug. Mark van der Aa had het stuur overgenomen van Koen Bogaerts en was na de pitstops op de eerste positie komen te liggen. Daan Meijer was nog steeds tweede en Peter Claassen, die het stuur van John van der Voort had overgenomen, lag op positie drie.

111002_meijer.jpg

Pieter van Soelen lag slechts op de vijfde positie, achter Robin Monster, maar toch kon hij in de eindfase nog verschillende posities goedmaken. Uiteindelijk eindigde Van Soelen zelfs op de tweede positie, en moest hij alleen Koen Bogaerts en Mark van der Aa voor laten gaan. Daan Meijer eindigde op de derde plaats, voor Robin en Ferry Monster.

111002_schulz.jpg

In de Sport-divisie had Richard van den Bos de beste start. Hij kon zijn pole position verzilveren en zag bovendien dat er achter hem fel gestreden werd. De Engelsman Peter Seldon was snel en was meteen opgeklommen naar de tweede plaats, maar hij kreeg achter zich aan Guillaume Schulz. Schulz reed snelle tijden en slaagde erin om de tweede plaats van Seldon over te nemen. Aart Bosman was ondertussen opgeklommen naar de vierde plaats, met daarachter Eric van den Munckhof en Frank Bédorf.

111002_vd_bos.jpg

Bij de pitstops nam Bert van der Zweerde het stuur over van Richard van den Bos. Van der Zweerde, normaal uitkomend in de Supersport I-divisie met de BMW silhouette, reed ditmaal in de Sport-divisie mee omdat de motor van zijn silhouette tijdens de race op zaterdag kapot was gegaan. De BMW-coureur reed zeer snelle rondetijden, waardoor de eerste positie voor hem en Richard van den Bos niet meer in gevaar kwam.

111002_munckhof.jpg

Om de tweede plaats was het nog wel spannend. Guillaume Schulz was door zijn vele strafseconden teruggevallen tot de zevende plaats, maar de Lotus-coureur vocht zich in de slotfase van de race nog wel verder naar voren. Schulz eindigde uiteindelijk zelfs op de vierde positie, achter Eric van den Munckhof. Marcel van Berlo, Edward Grouwels en Aart Bosman eindigden op de positie vier, vijf en zes. Tweede werd het Engelse duo Seldon/Kerry met een BMW E36 M3.