COMFORTAANPASSING VOOR BMW X3

De BMW X3 is een geweldige wagen, maar heeft een onderstel wat niet ieders smaak is. Door sommige mensen wordt het ervaren als “te stug” of “te oncomfortabel”. Dit was bijvoorbeeld ook het belangrijkste kritiekpunt bij de Topgear test. Vanaf nu is daar een oplossing voor: de comfort aanpassing van Intrax. Deze bestaat uit een set van vier zachtere en kortere veren, in combinatie met speciaal ontworden, in dempings karakteristiek instelbare schokdempers voor de achteras.
Intrax heeft op veler verzoek een analyse van de X3 gedaan en de bovenstaande set ontwikkeld. Met de Intrax aanpassing worden kleine hobbels zoals op klinkerweggetjes beter geabsorbeerd en de auto blijft veel rustiger “liggen”. Bij het op- en afrijden van verkeersdrempels wordt het comfort voor de inzittenden enorm verhoogd. De wegligging verbetert doordat de auto ca. 2 cm aan de voor- en achterkant verlaagd wordt. Het karakter van de auto is veilig: licht onderstuurd, gekoppeld aan zeer goede voorspelbaarheid, ook bij het gas loslaten in de bocht. Opvallend zijn de moeiteloze “lane-changes” oftewel rijbaan wisselingen. De X3 voelt lekker compact aan en stuurcorrecties zijn maar minimaal nodig.

De veren en schokdempers vervangen de standaard veren één op één en kunnen op de standaard plaats gemonteerd worden. De schokdemper die op de achteras geplaatst wordt, is een Intrax type “RSA” demper. Dit een kwalitatief hoogwaardige “monotube” demper, dus geen “twintube”. De monotube is ontwikkeld voor de Formule 1 en heeft de beste demping omdat de dempingzuiger groter is dan bij een twintube van dezelfde diameter. De RSA demper is geen emulsiedemper maar een echte stikstof ondersteunde oliedemper met een apart stikstof- en olie reservoir, gescheiden door een scheidingszuiger. Hierdoor staat de demper altijd op volle olie te dempen en dus niet op een onvoorspelbare “mayonaise” van olie en lucht. 

De RSA schokdempers zijn voorzien van een hydraulische bumpstop. Deze vergroot de demping bij grote hobbels zoals verkeersdrempels en voorkomt dat de auto te ver inveert. Hierdoor kan soepel gereden worden met een verhoogd comfort, zonder gevaar voor doorslaan.

De schokdempers hebben één uitwendige en gemakkelijk te bereiken knop voor de verstelling van de demping van “soepel”, via “comfort” tot “zware belading”. Deze laatste stand kan gebruikt worden als er bv. een caravan of paardentrailer getrokken wordt. Met deze ene knop kan over een stelbereik van 40 posities de ingaande- en de uitgaande demping versteld worden. Anders dan bij de meeste schokdempers, wordt met deze knop niet alleen de uitgaande maar ook de ingaande demping versteld. Door één knop te gebruiken is de verhouding tussen ingaande- en uitgaande demping altijd ideaal.

De “RSA” dempers zijn voorzien van een inwendige thermostaat. Deze houdt de demping constant bij wisselende temperatuur. Hierdoor wordt het “stugge” rijden van een auto op een koude ochtend vermeden. In de zomer blijft de demping met belasting en bv. gebruik in de bergen op niveau.

Bekijk BMW schokdempers

Intrax is een Nederlandse fabrikant van hoogstaande veringtechnologie met meer dan 30 jaar intensieve ervaring op het allerhoogste niveau in de racewereld. Intrax ontwerpt en produceert schokdempers, vering en ondersteltechniek voor Formule 1 auto’s, straatauto’s en alles daartussen. In aanvulling op een uitgebreid straat- en competitie programma levert Intrax ook “maatpakken” op ondersteltechniek. Informeer vrijblijvend wat wij voor u kunnen betekenen.